Ushqimet për t’u shmangur
Receta
Përcaktimi i kufizimeve dietike
Pyetje të Shpeshta
Përfundimi
Nëse keni sëmundje të veshkave, është e rëndësishme të monitoroni marrjen e natriumit, kaliumit dhe fosforit. Ushqimet që përmbajnë sasi të larta përfshijnë kola, oriz kafe, banane, mish të përpunuar dhe fruta të thata.
Veshkat tuaja kryejnë shumë funksione të rëndësishme, duke përfshirë:
- filtrimin e gjakut tuaj
- heqjen e mbeturinave përmes urinës
- prodhimin e hormoneve
- balancimin e mineraleve
- mbajtjen e balancës së lëngjeve
Kur veshkat tuaja dëmtohen dhe nuk funksionojnë siç duhet, lëngu mund të grumbullohet në trupin tuaj dhe mbeturinat mund të akumulohen në gjak.
Ndjekja e një diete të përshtatshme për veshkat dhe shmangia ose kufizimi i disa ushqimeve mund të ndihmojë në uljen e akumulimit të produkteve të mbeturinave në gjak, përmirësimin e funksionit të veshkave dhe parandalimin e dëmtimit të mëtejshëm.
Këtu janë 17 ushqime që duhet të përpiqeni t’i kufizoni ose shmangni në një dietë për veshkat.
1. Sodat me ngjyrë të errët
Përveç kalorive dhe sheqerit që ofrojnë sodas, ato përmbajnë aditivë që përmbajnë fosfor, veçanërisht sodas me ngjyrë të errët.
Shumë prodhues ushqimesh dhe pijeve shtojnë fosfor gjatë përpunimit për të përmirësuar shijen, zgjatur jetën e rafteve dhe parandaluar ndryshimin e ngjyrës.
Trupi juaj thith këtë fosfor të shtuar më shumë se fosfori natyror, me bazë shtazore ose me bazë bimore.
Në dallim nga fosfori natyror, fosfori në formën e aditivëve nuk është i lidhur me proteinën. Përkundrazi, ai gjendet në formën e kripës dhe është shumë i thithshëm nga trakti intestinal.
Fosfori i shtuar zakonisht mund të gjendet në listën e përbërësve të një produkti. Megjithatë, prodhuesit e ushqimeve nuk janë të detyruar të rendisin sasinë e saktë të fosforit të shtuar në etiketë.
Ndërsa përmbajtja e fosforit të shtuar ndryshon në varësi të llojit të sodas, një 12-ounce (355 mililitër) kola përmban 33.5 mg fosfor.
Si rezultat, sodas, veçanërisht ato të errëta, duhet të shmangen zakonisht në një dietë për veshkat.
PËRMBLEDHJE
Sodat me ngjyrë të errët duhet të shmangen në një dietë për veshkat, pasi ato përmbajnë fosfor në formën e aditivëve, i cili është shumë i thithshëm nga trupi i njeriut.
2. Avokadot
Avokadot shpesh lavdërohen për cilësitë e tyre të shumta ushqyese, duke përfshirë yndyrat e shëndetshme për zemrën, fibrat dhe antioksidantët.
Ndërsa avokadot zakonisht janë një shtesë e shëndetshme në dietë, ato konsiderohen një nga ushqimet me përmbajtje të lartë kaliumi për t’u shmangur me sëmundjen e veshkave.
Në fakt, një avokado me madhësi mesatare siguron 690 mg kalium.
Duke reduktuar madhësinë e porcionit në një të katërtën e një avokadoje, njerëzit me sëmundje të veshkave mund të përfshijnë ende këtë ushqim në dietën e tyre duke kufizuar kaliumin, nëse është e nevojshme.
Avokadot, përfshirë guakamolen, duhet të kufizohen ose shmangen në një dietë për veshkat nëse ju është thënë të monitoroni marrjen e kaliumit.
Megjithatë, mos harroni se individët e ndryshëm kanë nevoja të ndryshme dhe dieta juaj e përgjithshme dhe qëllimet e shëndetit janë gjëja më e rëndësishme për t’u konsideruar.
PËRMBLEDHJE
Konsideroni të shmangni avokadot në një dietë për veshkat nëse një mjek ose dietolog ju ka këshilluar të ulni marrjen e kaliumit.
3. Ushqimet e konservuara
Ushqimet e konservuara si supat, perimet dhe fasulet shpesh blihen për shkak të kostos së tyre të ulët dhe komoditetit.
Megjithatë, shumica e ushqimeve të konservuara përmbajnë sasi të larta natriumi, pasi kripa shtohet si një konservant për të rritur jetëgjatësinë e rafteve.
Për shkak të sasisë së natriumit që gjendet në ushqimet e konservuara, shpesh rekomandohet që njerëzit me sëmundje të veshkave të shmangin ose kufizojnë konsumimin e tyre.
Zgjedhja e varieteteve me natrium më të ulët ose atyre të shënuara “pa kripë të shtuar” është zakonisht më e mira.
Përveç kësaj, kullimi dhe shpëlarja e ushqimeve të konservuara, si fasulet dhe toni i konservuar, mund të ulë ndjeshëm përmbajtjen e natriumit.
PËRMBLEDHJE
Ushqimet e konservuara janë shpesh të larta në natrium. Shmangia, kufizimi ose blerja e varieteteve me natrium të ulët është zakonisht më e mira për të ulur konsumimin tuaj të përgjithshëm të natriumit.
4. Buka e grurit të plotë
Zgjedhja e bukës së duhur mund të jetë konfuzuese për individët me sëmundje të veshkave.
Për individët e shëndetshëm, buka e grurit të plotë zakonisht rekomandohet mbi bukën e bardhë të rafinuar.
Buka e grurit të plotë mund të jetë më ushqyese, kryesisht për shkak të përmbajtjes së saj më të lartë të fibrave. Megjithatë, buka e bardhë zakonisht rekomandohet mbi varietetet e grurit të plotë për individët me sëmundje të veshkave.
Kjo është për shkak të përmbajtjes së saj të fosforit dhe kaliumit. Sa më shumë krunde dhe kokrra të plota të ketë buka, aq më të larta janë përmbajtjet e fosforit dhe kaliumit.
Për shembull, një fetë e rregullt, ose një porcion prej 36 gramësh, i bukës së grurit të plotë përmban rreth 76 mg fosfor dhe 90 mg kalium. Në krahasim, një fetë e rregullt (28 g) e bukës së bardhë përmban afërsisht 32 mg fosfor dhe kalium.
Të hash një fetë bukë të grurit të plotë në vend të dyve mund të ndihmojë në uljen e marrjes së kaliumit dhe fosforit pa hequr dorë plotësisht nga buka e grurit të plotë.
Vini re se shumica e bukës dhe produkteve të bukës, pavarësisht nëse janë të bardha ose të grurit të plotë, gjithashtu përmbajnë sasi relativisht të larta të natriumit.
Është më mirë të krahasoni etiketat ushqimore të llojeve të ndryshme të bukës, të zgjidhni një opsion me natrium më të ulët nëse është e mundur dhe të monitoroni madhësitë e porcioneve tuaja.
PËRMBLEDHJE
Buka e bardhë zakonisht rekomandohet mbi bukën e grurit të plotë në një dietë për veshkat për shkak të niveleve të saj më të ulëta të fosforit dhe kaliumit. E gjithë buka përmban natrium, kështu që është më mirë të krahasoni etiketat ushqimore dhe
të zgjidhni një varietet me natrium më të ulët.
5. Orizi kaf
Si buka e grurit të plotë, orizi kafe është një kokërr e plotë që ka një përmbajtje më të lartë kaliumi dhe fosfori se sa homologu i saj orizi i bardhë.
Çdo filxhan (155 g) oriz kafe i gatuar përmban 149 mg fosfor dhe 95 mg kalium, ndërsa 1 filxhan (186 g) oriz i bardhë i gatuar përmban vetëm 69 mg fosfor dhe 54 mg kalium.
Ju mund të futni orizin kafe në një dietë për veshkat, por vetëm nëse porcioni kontrollohet dhe balancohet me ushqime të tjera për të shmangur një marrje të tepruar ditore të kaliumit dhe fosforit.
Bulguri, hikërrori, elbi i perlizuar dhe kuskusi janë kokrra ushqyese, me përmbajtje më të ulët të fosforit që mund të bëjnë një zëvendësim të mirë për orizin kafe.
PËRMBLEDHJE
Orizi kafe ka një përmbajtje të lartë fosfori dhe kaliumi dhe do të duhet të kontrollohet ose kufizohet në një dietë për veshkat. Orizi i bardhë, bulguri, hikërrori dhe kuskusi janë të gjitha alternativa të mira.
6. Bananet
Bananet janë të njohura për përmbajtjen e tyre të lartë të kaliumit.
Ndërsa janë natyrshëm të ulëta në natrium, 1 banane mesatare siguron 422 mg kalium.
Nëse ju është udhëzuar të kufizoni marrjen e kaliumit, mund të mos jetë e lehtë nëse një banane është një shtyllë e përditshme.
Fatkeqësisht, shumë fruta tropikale të tjera kanë përmbajtje të lartë të kaliumit gjithashtu.
Megjithatë, ananaset përmbajnë shumë më pak kalium se sa frutat e tjera tropikale dhe mund të jenë një alternative më e përshtatshme dhe e shijshme.
PËRMBLEDHJE
Bananet janë një burim i pasur kaliumi dhe mund të duhet të kufizohen në një dietë për veshkat. Ananasi është një frut miqësor për veshkat, pasi përmban shumë më pak kalium se disa frutat e tjera tropikale.
7. Bulmeti
Produktet e bulmetit janë të pasura me vitamina dhe lëndë ushqyese të ndryshme.
Ato janë gjithashtu një ushqim i lartë në proteina dhe një burim natyral i fosforit dhe kaliumit.
Për shembull, 1 filxhan (240 mL) qumësht i plotë siguron 205 mg fosfor dhe 322 mg kalium.
Megjithatë, konsumimi i tepërt i bulmetit, së bashku me ushqimet e tjera të pasura me fosfor, mund të jetë dëmtues për shëndetin e kockave te ata me sëmundje të veshkave.
Kjo mund të duket befasuese, pasi qumështi dhe bulmeti shpesh rekomandohen për kocka të forta dhe shëndetin e muskujve.
Megjithatë, kur veshkat janë dëmtuar, konsumimi i tepërt i fosforit mund të shkaktojë një akumulim të fosforit në gjak, duke tërhequr kalciumin nga kockat tuaja. Kjo mund të bëjë që kockat tuaja të bëhen të holla dhe të dobëta me kalimin e kohës dhe të rrisë rrezikun e thyerjes ose dëmtimit të kockave.
Produktet e bulmetit janë gjithashtu të larta në proteina. Çdo filxhan (240 mL) qumësht i plotë siguron gati 8 g proteina.
Mund të jetë e rëndësishme të kufizoni marrjen e bulmetit për të shmangur akumulimin e mbeturinave të proteinave në gjak.
Alternativat e bulmetit si qumështi i orizit dhe qumështi i bajames janë shumë më të ulëta në kalium, fosfor dhe proteina se qumështi i lopës, duke i bërë ato një zëvendësim të mirë për qumështin ndërsa jeni në një dietë për veshkat.
PËRMBLEDHJE
Produktet e bulmetit përmbajnë sasi të larta fosfori, kaliumi dhe proteinash dhe duhet të kufizohen në një dietë për veshkat. Pavarësisht përmbajtjes së lartë të kalciumit të qumështit, përmbajtja e tij e fosforit mund të dobësojë kockat te ata me sëmundje të veshkave.
8. Portokallet dhe lëngu i portokallit
Ndërsa portokallet dhe lëngu i portokallit janë ndoshta më të njohur për përmbajtjen e tyre të vitaminës C, ato janë gjithashtu burime të pasura kaliumi.
Një portokall i madh (184 g) siguron 333 mg kalium. Për më tepër, ka 458 mg kalium në 1 filxhan (240 mL) lëng portokalli.
Duke pasur parasysh përmbajtjen e tyre të kaliumit, portokallet dhe lëngu i portokallit ndoshta duhet të shmangen ose kufizohen në një dietë për veshkat.
Rrush, mollë dhe boronica, si dhe lëngjet e tyre përkatëse, janë të gjitha zëvendësime të mira për portokallet dhe lëngun e portokallit, pasi kanë përmbajtje më të ulët të kaliumit.
PËRMBLEDHJE
Portokallet dhe lëngu i portokallit janë të larta në kalium dhe duhet të kufizohen në një dietë për veshkat. Provoni rrushin, mollët, boronicat ose lëngjet e tyre në vend të tyre.
9. Mishrat e përpunuar
Mishrat e përpunuar janë prej kohësh të lidhur me sëmundjet kronike dhe përgjithësisht konsiderohen të pashëndetshme për shkak të përmbajtjes së tyre të konservantëve.
Mishrat e përpunuar janë mishra që janë kriposur, tharë, kuruar ose konservuar.
Disa shembuj përfshijnë hot dog, proshutë, pepperoni, mish të tharë dhe suxhuk.
Mishrat e përpunuar zakonisht përmbajnë sasi të mëdha kripe, kryesisht për të përmirësuar shijen dhe për të ruajtur shijen.
Prandaj, mund të mos jetë e lehtë të mbani marrjen tuaj ditore të natriumit nën 2,300 mg nëse mishrat e përpunuar janë të bollshëm në dietën tuaj.
Përveç kësaj, mishrat e përpunuar janë të larta në proteina.
Nëse ju është thënë të monitoroni marrjen tuaj të proteinave, është e rëndësishme të kufizoni mishrat e përpunuar për këtë arsye gjithashtu.
PËRMBLEDHJE
Mishrat e përpunuar janë të lartë në kripë dhe proteina dhe duhet të konsumohen me moderim në një dietë për veshkat.
10. Turshitë, ullinjtë
Turshitë, ullinjtë e përpunuar janë të gjitha shembuj të ushqimeve të konservuara ose turshive.
Zakonisht, sasi të mëdha kripe shtohen gjatë procesit të konservimit ose turshive.
Për shembull, një turshi përmban rreth 283 mg natrium. Po ashtu, ka 244 mg natrium në 2 lugë gjelle (30 g) relishi të ëmbël të turshisë.
Ullinjtë e përpunuar gjithashtu priren të jenë të kriposur, pasi ato konservohen dhe fermentohen për të shijuar më pak të hidhur. Pesë ullinj të konservuar të gjelbër ofrojnë rreth 211 mg natrium, një pjesë e konsiderueshme e sasisë ditore në vetëm një porcion të vogël.
Shumë dyqane ushqimore kanë varietete me natrium të reduktuar të turshive, ullinjve dhe relishit, të cilat përmbajnë më pak natrium se homologët e tyre tradicionalë.
Megjithatë, edhe opsionet me natrium të reduktuar mund të jenë ende të larta në natrium, kështu që do të dëshironi të monitoroni
porcionet tuaja.
PËRMBLEDHJE
Turshitë, ullinjtë e përpunuar dhe relishi janë të larta në natrium dhe duhet të kufizohen në një dietë për veshkat.
11. Kajsitë
Kajsitë janë të pasura me vitaminë C, vitaminë A dhe fibra.
Ato gjithashtu janë të larta në kalium. Çdo filxhan (165 g) kajsi të freskëta dhe të prera ofron 427 mg kalium.
Për më tepër, përmbajtja e kaliumit është edhe më e përqendruar te kajsitë e thata.
Vetëm 1 filxhan (130 g) kajsi të thata ofron mbi 1,500 mg kalium.
Kjo do të thotë që vetëm 1 filxhan kajsi të thata ofron 75% të kufizimit të ulët të kaliumit prej 2,000 mg.
Është më mirë të shmangni kajsitë dhe, më së shumti, kajsitë e thata në një dietë për veshkat.
PËRMBLEDHJE
Kajsitë janë një ushqim me përmbajtje të lartë kaliumi që duhet të shmangen në një dietë për veshkat. Ato ofrojnë mbi 400 mg për 1 filxhan (165 g) të papërpunuara dhe mbi 1,500 mg për 1 filxhan (130 g) të thata.
12. Patatet dhe patatet e ëmbla
Patatet dhe patatet e ëmbla janë perime të pasura me kalium.
Vetëm një patate e pjekur me madhësi mesatare (156 g) përmban 610 mg kalium, ndërsa një patate e pjekur me madhësi mesatare (114 g) përmban 542 mg kalium.
Fatmirësisht, disa ushqime me përmbajtje të lartë kaliumi, duke përfshirë patatet dhe patatet e ëmbla, mund të zhyten ose të përmbysin për të reduktuar përmbajtjen e tyre të kaliumit.
Në fakt, disa kërkime sugjerojnë që zierja e patateve mund të ulë ndjeshëm përmbajtjen e tyre të kaliumit, veçanërisht nëse filloni me ujë të ftohtë.
Zhyten patatet në ujë për 5-10 minuta gjithashtu mund të reduktojë kaliumin deri në 20%.
Kjo metodë njihet si përmbysja e kaliumit ose metoda e dyfishtë e zierjes.
Megjithëse përmbysja e dyfishtë e patateve ul përmbajtjen e kaliumit, është e rëndësishme të mbani mend se përmbajtja e kaliumit nuk eliminohet me këtë metodë.
Sasi të konsiderueshme kaliumi mund të jenë ende të pranishme në patatet e dyfishta të ziera, kështu që është më mirë të praktikoni kontrollin e porcionit për të mbajtur nivelet e kaliumit nën kontroll.
PËRMBLEDHJE
Patatet dhe patatet e ëmbla janë perime të larta në kalium. Zierja ose përmbysja e dyfishtë e patateve mund të ulë ndjeshëm përmbajtjen e tyre të kaliumit.
13. Domatet
Domatet janë një tjetër frut me përmbajtje të lartë kaliumi që mund të mos përshtatet me udhëzimet e një diete për veshkat.
Ato mund të shërbehen të papërpunuara ose të ziera dhe shpesh përdoren për të bërë salca.
Vetëm 1 filxhan (245 g) salcë domatesh mund të përmbajë 728 mg kalium.
Megjithëse domatet përdoren zakonisht në shumë ushqime, disa zëvendësime janë në dispozicion.
Zgjedhja e një alternative me përmbajtje të ulët kaliumi varet shumë nga preferencat tuaja të shijes. Megjithatë, zëvendësimi i salcës së domates me një salcë me speca të pjekur të kuq mund të jetë po aq e shijshme dhe të sigurojë më pak kalium për porcion.
PËRMBLEDHJE
Domatet janë një tjetër frut me përmbajtje të lartë kaliumi që duhet të kufizohet në një dietë për veshkat.
14. Ushqimet e paketuara, të gatshme dhe të parapërgatitura
Ushqimet e përpunuara mund të jenë një komponent kryesor i natriumit në dietë.
Ndër këto ushqime, ushqimet e paketuara, të gatshme dhe të parapërgatitura janë zakonisht më të përpunuara dhe për këtë arsye përmbajnë më shumë natrium.
Shembuj përfshijnë pica të ngrirë, ushqime për mikrovallë dhe nudla të menjëhershme.
Mbajtja e marrjes së natriumit nën 2,300 mg në ditë mund të jetë e vështirë nëse konsumoni rregullisht ushqime shumë të përpunuara.
Ushqimet e përpunuara rëndë jo vetëm që përmbajnë sasi të mëdha natriumi, por gjithashtu zakonisht mungojnë në lëndë ushqyese.
PËRMBLEDHJE
Ushqimet e paketuara, të gatshme dhe të parapërgatitura janë artikuj shumë të përpunuar që mund të përmbajnë sasi shumë të mëdha natriumi dhe mungojnë në lëndë ushqyese. Është më mirë të kufizoni këto ushqime në një dietë për veshkat.
15. Lakra zvicerane, spinaqi dhe gjethet e panxharit
Lakra zvicerane, spinaqi dhe gjethet e panxharit janë perime të gjelbra me përmbajtje të lartë të lëndëve ushqyese dhe mineraleve, përfshirë kaliumin.
Kur shërbehen të papërpunuara, përmbajtja e kaliumit varion midis 136-290 mg për filxhan (30-38 g).
Ndërsa perimet e gjelbra zvogëlohen në një madhësi më të vogël të porcionit kur gatuhen, përmbajtja e kaliumit mbetet e pandryshuar.
Për shembull, spinaqi i papërpunuar mund të zvogëlohet ndjeshëm kur gatuhet. Prandaj, të hahet një gjysmë filxhan spinaq të gatuar do të përmbajë një sasi shumë më të lartë të kaliumit se një gjysmë filxhan spinaq të papërpunuar.
Spinaqi zviceran, spinaqi dhe gjethet e panxharit të papërpunuara janë të preferueshme ndaj perimeve të gatuara për të shmangur tepër kaliumin.
Megjithatë, moderoni marrjen tuaj të këtyre ushqimeve, pasi ato janë gjithashtu të larta në oksalate. Ndër individët e ndjeshëm, oksalatet mund të rrisin rrezikun e gurëve në veshka.
Gurët në veshka mund të dëmtojnë më tej indet e veshkave dhe të ulin funksionin e veshkave.
PËRMBLEDHJE
Perimet e gjelbra si lakra zvicerane, spinaqi dhe gjethet e panxharit janë të pasura me kalium, veçanërisht kur shërbehen të gatuara. Megjithëse madhësitë e porcioneve të tyre bëhen më të vogla kur gatuhen, përmbajtja e tyre e kaliumit mbetet e njëjtë.
16. Hurmat, rrushin e thatë dhe kumbullat e thata
Hurmat, rrushin e thatë dhe kumbullat e thata janë fruta të thata të zakonshme.
Kur frutat thahen, lëndët e tyre ushqyese përqendrohen. Kjo përfshin kaliumin.
Për shembull, 1 filxhan (174 g) kumbulla të thata siguron 1,270 mg kalium, që është gati pesë herë më shumë se sasia e kaliumit që gjendet në 1 filxhan (165 g) kumbulla të papërpunuara, homologu i tyre i papërpunuar.
Për më tepër, vetëm katër hurma sigurojnë 668 mg kalium.
Duke pasur parasysh sasinë e lartë të kaliumit në këto fruta të thata të zakonshme, është më mirë t’i shmangni ato ndërsa jeni në një dietë për veshkat për të siguruar që nivelet
tuaja të kaliumit të mbeten të favorshme.
PËRMBLEDHJE
Lëndët ushqyese përqendrohen kur frutat thahen. Prandaj, përmbajtja e kaliumit të frutave të thata, përfshirë hurmat, kumbullat e thata dhe rrushin e thatë, është jashtëzakonisht e lartë dhe duhet të shmangen në një dietë për veshkat.
17. patate të skuqura dhe krakera
Ushqimet e gatshme për konsum si pretzels, patate të skuqura dhe krakera priren të mungojnë në lëndë ushqyese dhe relativisht të larta në kripë.
Gjithashtu, është e lehtë të hani më shumë se sa sasia e rekomanduar e këtyre ushqimeve, shpesh duke çuar në një marrje edhe më të madhe të kripës se sa synuar.
Çfarë është më shumë, nëse patatet e skuqura bëhen nga patatet, ato do të përmbajnë një sasi të konsiderueshme të kaliumit gjithashtu.
PËRMBLEDHJE
Pretzels, patate të skuqura dhe krakera konsumohen lehtësisht në porcione të mëdha dhe priren të përmbajnë sasi të larta kripës. Për më tepër, patatet e skuqura të bëra nga patatet ofrojnë një sasi të konsiderueshme të kaliumit.
Receta miqësore për veshkat
Ndjekja e një diete miqësore për veshkat kërkon kufizimin e disa ushqimeve, gjë që mund të jetë sfiduese. Megjithatë, ka shumë receta ushqyese dhe të shijshme që mund të shijoni ende si pjesë e një diete të balancuar për veshkat.
Këtu janë disa mundësi të shijshme të ofruara nga Fondacioni Kombëtar i Veshkave:
- Kiche me pulë dhe kungull
- Palaçinka me kungull
- Speca të mbushura në stil meksikan
Sigurohuni të bëni përshtatje sipas nevojës, në varësi të nevojave dhe preferencave tuaja specifike.
Një dietolog për veshkat gjithashtu mund të rekomandojë receta miqësore për veshkat për të ndihmuar në plotësimin e dietës tuaj.
PËRMBLEDHJE
Ka shumë receta ushqyese që mund të përshtaten lehtësisht në një dietë për veshkat. Ju gjithashtu mund të bëni përshtatje të recetave bazuar në nevojat dhe preferencat tuaja.
Si përcaktohen kufizimet dietike për sëmundjen e veshkave?
Kufizimet tuaja dietike specifike do të varen nga faza juaj e sëmundjes së veshkave. Për shembull, njerëzit me fazat e hershme të sëmundjes kronike të veshkave do të kenë kufizime dietike të ndryshme nga ata me sëmundje të avancuar të veshkave ose dështim të veshkave.
Ata me sëmundje të avancuar të veshkave që kërkojnë dializë gjithashtu kanë kufizime dietike të ndryshme. Dializa është një lloj trajtimi që largon ujin e tepërt dhe filtron mbeturinat.
Shumica e atyre me sëmundje të avancuar ose të avancuar të veshkave duhet të ndjekin një dietë miqësore për veshkat për të shmangur një akumulim të kimikateve ose lëndëve ushqyese të caktuara në gjak.
Te ata me sëmundje kronike të veshkave, veshkat nuk mund të largojnë siç duhet natriumin, kaliumin ose fosforin e tepërt. Si rezultat, ata janë në rrezik më të lartë të niveleve të larta të gjakut të këtyre mineraleve.
Një dietë miqësore për veshkat, ose dietë për veshkat, zakonisht kufizon natriumin nën 2,300 miligramë (mg) në ditë, si dhe marrjen tuaj të kaliumit dhe fosforit.
Udhëzimet më të fundit të Fondacionit Kombëtar të Veshkave për Cilësinë e Rezultateve të Sëmundjeve të Veshkave (KDOQI) nuk vendosin kufizime specifike për kaliumin ose fosforin.
Kaliumi dhe fosfori janë ende një shqetësim për njerëzit me sëmundje të veshkave. Megjithatë, ata duhet të punojnë ngushtë me një mjek ose dietolog për të përcaktuar kufijtë e tyre personalë për këto lëndë ushqyese, të cilat zakonisht bazohen në rezultatet laboratorike.
Veshkat e dëmtuara mund të kenë gjithashtu vështirësi në filtrimin e produkteve të mbeturinave të metabolizmit të proteinave. Prandaj, individët me sëmundje kronike të veshkave të të gjitha fazave, veçanërisht faza 3-5, duhet të kufizojnë sasinë e proteinave në dietën e tyre nëse nuk janë në dializë.
Megjithatë, ata me sëmundje të avancuar të veshkave që janë në dializë kanë një kërkesë të shtuar për proteina.
Pyetje të Shpeshta
Cilat ushqime ndihmojnë që veshkat të funksionojnë më mirë?
Gjëja më e mirë që mund të bëni për të ndihmuar që veshkat tuaja të funksionojnë më mirë është të hani një dietë të balancuar mirë plot me ushqime ushqyese, të pasura me vitamina që janë të ulëta në natrium, kalium dhe fosfor.
Disa shembuj përfshijnë:
- tofu
- djathë që është i ulët në fosfor (si djathi i dhisë, parmesan i grirë, mozzarella, Monterey Jack, djathi zviceran dhe Brie)
- alternativa të qumështit (si tërshëra, sojë ose orizi)
- vajra gatimi të shëndetshëm (si vaji i ullirit, vaji i lulekuqes ose vaji i susamit)
- peshk
- fruta të freskëta (si luleshtrydhe, boronica, mollë, shegë)
- fasule
A është gjalpi i kikirikut i mirë për veshkat?
Gjalpi i kikirikut është një burim i mirë i proteinave me bazë bimore. Ai është natyrshëm i ulët në karbohidrate dhe ka shumë fibra për të ndihmuar tretjen. Është një zëvendësim i mirë për mishin në një plan diete për veshkat.
Megjithatë, është e vlefshme të theksohet se 2 lugë gjelle gjalpi kikiriku gjithashtu kanë 65 miligramë oksalat, dhe sasi të larta të oksalatit mund të kontribuojnë në gurë në veshka. Bisedoni me mjekun tuaj nëse keni prirje për gurë në veshka, pasi mund të dëshironi të shmangni ose të reduktoni konsumimin e gjalpit të kikirikut.
Gjithashtu, kur blini gjalpë kikiriku, sigurohuni të kërkoni marka që nuk shtojnë kripë dhe sheqer shtesë.
A është çokollata e keqe për veshkat?
Çokollata e zezë është e pasur me antioksidantë dhe në fakt është treguar se redukton disa shenja të inflamacionit te njerëzit që i nënshtrohen dializës.
Megjithatë, çokollata është e lartë në kalori dhe sheqer të shtuar dhe përmban disa fosfor dhe kalium. Prandaj, është më mirë të shijoni atë me moderim si pjesë e një diete të balancuar, veçanërisht nëse keni sëmundje të veshkave.
A janë vezët të këqija për veshkat?
Vezët janë shumë ushqyese dhe shpesh mund të përshtaten në një dietë të balancuar për veshkat. Megjithatë, njerëzit që ndjekin një dietë të ulët proteinike mund të duhet të moderohen marrjen e tyre, në varësi të sasisë së proteinave që u janë caktuar çdo ditë.
A është kafeja e keqe për veshkat?
Të shijoni një filxhan kafeje herë pas here është zakonisht mirë në një
dietë për veshkat dhe është e pamundur të ndikojë në shëndetin e veshkave.
Megjithatë, pirja e 3-4 filxhanëve (473-710 mL) në ditë ose shtimi i sasive të mëdha të qumështit, kremit ose shurupit të aromës mund të rrisë nivelet e kaliumit ose fosforit. Për më tepër, pirja e disa filxhanëve nuk rekomandohet nëse ju është këshilluar të kufizoni marrjen e lëngjeve.
Përfundimi
Nëse keni sëmundje të veshkave, reduktimi i marrjes së kaliumit, fosforit dhe natriumit mund të jetë një aspekt i rëndësishëm i menaxhimit të sëmundjes.
Ushqimet e larta në natrium, kalium dhe fosfor të listuara më sipër janë të mundshme që duhet të kufizohen ose shmangen.
Kufizimet dietike dhe rekomandimet për marrjen e lëndëve ushqyese do të ndryshojnë bazuar në ashpërsinë e dëmtimit të veshkave tuaja.
Ndjekja e një diete për veshkat mund të duket frikësuese dhe pak e kufizuar ndonjëherë. Megjithatë, punimi me një profesionist shëndetësor dhe dietolog për veshkat mund të ndihmojë në hartimin e një diete për veshkat specifike për nevojat tuaja individuale.